Mijn weg naar duurzaamheid. Stap 1: herbruikbare waterfles

Makkelijk beginnen is de key: koop een goede herbruikbare waterfles (of gebruik er een die je al in je kast hebt staan). Het is iets wat heel veel mensen al doen, en wat gelukkig al bijna standaard is. Dat is goed om te zien. Ik vind Nederlands kraanwater lekker, en volgens mij is het van erg hoge kwaliteit. Er zijn mensen die liever geen kraanwater drinken, om verschillende redenen. Je zou een filter kunnen kopen thuis, dat kan helpen. Zelf twijfel ik ook wel eens aan de zuiverheid van kraanwater. Microplastics kunnen hier in rondzwerven, maar ik heb ook eens een verhaal gelezen over dat er hormonen in drinkwater kunnen zitten (afkomstig uit urine van vrouwen die hormonale voorbehoedsmiddelen gebruiken), en dat dit weer kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. 
Helaas kun je niet overal rekening mee houden, en voel ik mezelf er in ieder geval nog goed bij om kraanwater te drinken en mijn flesje hier mee te (her)vullen. 

Een jaar of drie geleden kocht ik elke twee weken een nieuw plastic flesje Chaudfontaine en gebruikte ik deze als standaard waterflesje totdat ik het kwijtraakte of het flesje stonk (iel!). Ik heb toen wat rondgestruind op internet en kwam in eerste instantie de flessen van TwoThirds tegen, waarvan ik er één heb aangeschaft. Niet lang daarna kwam ik de flessen van Chillys tegen, die ook voor het warmhouden van water zijn. Dat vond ik erg handig, en daar heb ik er toen ook één van besteld. Dat ging wel weer tegen mijn principe in van: minder spullen kopen, maar ik dronk veel thee op de universiteit tijdens studeren, dus ik bedacht me dat het veel papieren bekertjes kon schelen. Ik wilde toen dat ik die eerder was tegengekomen, want dan had ik de TwoThirds fles niet aangeschaft. 

Stainless-steel in plaats van plastic
Natuurlijk heeft iedereen wel een plastic bidon of waterfles thuis liggen, dat had ik ook nog wel. Wat ik daar altijd vervelend aan vond is dat het water ernaar ging smaken. Ook waren ze niet altijd lekvrij. Stainless steel waterflessen vind ik ideaal. Het schijnt namelijk zo te zijn dat bij een plastic waterflesje het plastic een beetje kan ‘afgeven’. Dit is de reden dat ik ook geen Dopper heb aangeschaft. Ik gebruik liever iets wat helemaal geen plastic heeft. 

Transport uitstoot van je aankoop
Beiden flessen die ik heb (TwoThirds en Chillys) zijn volgens mij vanuit Duitsland gekomen. Je kunt je natuurlijk afvragen: is dit dan wel duurzaam door de uitstoot van transport? Ik denk dat dit wel weer goed te maken is als je een waterfles voor praktisch de rest van je leven kunt blijven gebruiken. Daarbij komen plastic waterflesjes veelal ook uit het buitenland. Zo komt Chaudfontaine water uit België, relatief dichtbij, maar moet ook naar Nederland getransporteerd worden. Het voelt dus gewoon al iets beter. En soms moet je het daar ook maar mee doen in deze weg naar duurzaamheid: voelt het beter voor jou? Als je overal mee rekening wilt houden, dan wordt het een hele zware weg. 
Ik ben overigens wel heel erg bezig met lokaal kopen, en zo min mogelijk online te bestellen. Hier komt sowieso later nog wel een blogpost over.

De waterfles van Chillys
De fles van Chillys is fijn omdat hij zowel water koud houdt als warm houdt (dus ook je koffie en thee erin kunt meenemen, en zo papieren bekertjes kunt besparen). Het is wel lastiger drinken, omdat het water zó warm wordt gehouden dat je mond met één slok kan verbranden. Je kunt het ook moeilijker koel blazen of doseren, omdat het een kleine opening heeft. Hiervoor is een wat bredere beker eigenlijk idealer. Ik heb bij de fles van Chillys toen ook een hele chille flessenborstel gekocht, waarmee je al je waterflessen etc. makkelijk schoon kunt houden. Af en toe moet je dat dan even met goed kokend water en zeepsop doen, zodat je echt de bacteriën eruit haalt. 
Ik merkte wel dat geuren etc. er een beetje in bleven hangen. Als ik dan thee erin had meegenomen, leek dat wel een beetje in de fles te blijven zitten. Ook afwasmiddel geur bleef er naar mijn idee in zitten.

De waterfles van TwoThirds
Deze fles is voor het oog erg pleasing. Hij houdt het water lekker koel vind ik zelf. Ook drinkt de beker erg gemakkelijk, omdat de opening wat breder is. Er lijkt ook iets meer in te gaan dan in een normaal flesje, ook al staat er bij de beschrijving dat het een 500ml fles is. Het leuke walvis printje was na één week gebruiken al goed beschadigd, en toen ik de fles een keer liet vallen zat er gelijk wel een deuk in, maar het is nog prima te gebruiken. Ik ben erg tevreden over deze fles. Ik vind het zelf iets lekkerder drinken dan de Chillys fles, vooral door de minder scherpe randen. 

Nog op mijn wishlist
Wat ik nu vooral nog wel eens mis, is een beker waar ik gemakkelijk koffie in mee zou kunnen nemen, maar die wel lekvrij is, en waar ik dan ook beter uit zou kunnen drinken. Als ik nu thee mee wil nemen, dan laat ik het wat afkoelen en doe ik het in de Chillys fles. Dat is prima.
Maar stel ik ga een lekkere koffie to-go (cappuccino) halen bij een koffiezaakje, dan wil ik dat niet in mijn Chillys fles meenemen, maar in een echte soort beker. Ook als ik in de bibliotheek of op de universiteit aan het werk ben, wil ik een kleinere to-go cup hebben die ik daarvoor kan gebruiken, in plaats van de papieren bekertjes (maar het moet wel lek-vrij zijn!!). Zo’n beker heb ik helaas nog niet gevonden. 
Voor nu is de noodzaak niet heel groot. Ik zou als ik naar de bieb of de uni ga, ook een mok van huis mee kunnen nemen in principe. Daar is niks mis mee. Dat blijft voor mij de overweging: heb ik het écht nodig? Want zo vaak gebruik ik nou ook weer geen papieren bekertjes.