Een hoofd vol ideeën

Heb je wel eens dat gevoel dat je hoofd ontploft van de goede ideeën? Of in ieder geval vol zit met ideeën. Soms zo erg dat het je gedachten een beetje vrije loop laat gaan en de aandacht verliest voor waar je eigenlijk mee bezig moet zijn, of mee bezig bent. Ik heb dat wel eens, wel meer dan eens. Daar zit je dan een beetje voor je uit te staren, met goede ideeën die door je hoofd zwerven. Je maakt grootse plannen over hoe je de ideeën tot werkelijkheid zult brengen. Vaak wil je te veel dingen, vaak ook nog eens verschillende dingen. Je weet niet meer waar je moet beginnen en uiteindelijk doe je helemaal niets. Erg frustrerend.

Zo heb ik die momenten ook wel eens als ik eigenlijk moet studeren. Ik zou liever iets anders doen, één van mijn leuke ideeën uitwerken bijvoorbeeld. Die ideeën variëren van een leuk idee voor mijn blog tot een plan om mensen in nood te helpen. Het is soms een beetje een ‘het gras is altijd groener aan de overkant’ dingetje, denken dat er iets leukers te doen is op dat moment. Vervolgens pak ik toch mijn boeken, of mijn laptop, en doe ik constant een poging om te gaan leren. Zo’n twee of drie uur gaat dat door. Wat ik dan allemaal doe? Geen idee. Muziek luisteren, nadenken, nog meer ideeën bedenken, me mentaal voorbereiden, facebook en instagram checken, een beetje eten, whatsappen, nog meer denken en nog meer muziek luisteren. Achteraf denk ik dan wel eens: ‘Ik had nu net zo goed met een van mijn ideeën of projectjes bezig kunnen gaan, dan had ik mijn tijd tenminste nog nuttig besteed.’

Herkent iemand zich hier een beetje in? Of ben ik nu de enige? Hoeveel meer ik misschien al had kunnen bereiken als ik die momenten gewoon nuttig had besteed. Ik zou vaker moeten doen waar ik op dat moment zin in heb, ook al heeft het niet altijd prioriteit, het is beter dan niks doen. Studeren komt er uiteindelijk ook niet van, en een beetje eten en niks doen schiet je ook weinig mee op. Er mag tijd zijn voor niks doen, er mag tijd zijn voor ontspanning, maar eigenlijk wil ik er soms veel meer uit halen. Ik wil ook veel meer doen dan alleen studeren, alhoewel ik weet dat studeren ook niet zomaar iets is. Er is alleen zoveel meer. Er zijn meer dingen die ik leuk vind, er zijn dingen waar ik gepassioneerd over ben en er zijn genoeg ideeën om aan te werken. Mijn studie goed doen en alles halen is prima, maar als je iets wil bereiken moet je beter doen dan prima. En hoewel het een iets betere tijdsindeling, tijdsplanning en iets meer inspanning kost, het eindresultaat is altijd meer bevredigend dan niks doen. Daar moet je soms weer even achter komen, op momenten dat je beseft hoe weinig je aan het doen bent.

Zoveel ideeën, en niet weten waar je moet beginnen. Volgens mij ben ik de enige niet. Niet alle ideeën zijn goed, maar daar kom je pas echt achter als je ze gaat uitvoeren. De beste oplossing? Alles opschrijven, dan is het uit je hoofd (dit werkt in ieder geval voor mij wel). Vervolgens kun je steeds een idee uit dat lijstje pakken waar jij je dan een tijdje op kunt focussen. Vaak zijn ideeën dan weer best groot om zo ineens te doen, dus daarom is het weer belangrijk om doelen voor jezelf te stellen en grote ideeën in kleine stukjes op te delen. Het enige wat wel eens in de weg zit is dat je over die drempel moet om ergens aan te beginnen. By the way: een blogpost schrijven was ook een idee wat ik uiteindelijk maar gelijk ben gaan doen. Stappen worden gemaakt, stukje bij beetje, idee voor idee.